Pokud se rozhodnete pro stavbu nového patrového domu, nebo pro rekonstrukci nějakého staršího objektu, který má jedno i více podlaží, bez schodiště se neobejdete. Samozřejmě vycházíte z podkladů architekta, který schodiště umístí do interiérů a také přednese svou představu o použitém materiálu a také navrhne i jeho tvar.

Dominantní schodiště

Zákazník může návrh architekta přijmout, nebo se rozhodne pro určitou úpravu návrhu. Nejlépe při konzultaci s firmou, která schodiště bude vyrábět. Ta má určitě mnoho zkušeností, praktických znalostí a vědomostí o dostupných materiálech, jejich cenách a podobně.

Schodiště se vyrábějí v mnoha typech. Může jít o dřevěné chody, kovové schody, přímá schodiště, točitá schodiště. Dále jsou schodiště vřetenová, oblouková, lomená, schodiště s mezipodestou.

Schodiště se liší i podle konstrukce. Mohou být kotvená ke stavbě domu, nebo mohou být samonosná. Schodiště mohou být dominantou prostoru, nebo se mohou umístit ke kraji pokoje, kde nezabírají tolik místa.

Na schodiště se používají rovněž různé materiály. Na nich se nevyplatí příliš šetřit, protože se to nemusí vyplatit z hlediska jejich životnosti. A také z důvodu, že schodiště bude vždy v interiéru tím, co poutá pohledy všech návštěvníků objektu.

Na schodiště se proto používají kvalitní ocelové profily opatřené odolnými práškovými barvami, nebo jsou z nerezu. Také lze použít eloxovaný hliník. Nebo i tvrzené sklo.

Obloukové schodiště

Schodiště se skládá ze samotné nosné konstrukce. Dále schodových nášlapů a nezbytného zábradlí.

Samotné nášlapy se dají vyrobit také ze dřeva. Je nutné vždy použít dřevo z tvrdých dřevin. V našich podmínkách jde o dub, případně populární buk. Lze také použít javor jilm nebo jasan. Pokud někdo žádá exotické dřeviny, doporučují se třeba americký ořech, nebo odolnější dřeviny jatoba, nebo iroko.

Všechny dřeviny je nutné pořádně namořit a impregnovat. Jen tak mohou roky posloužit ke spokojenosti zákazníka.