Každý zásah do daňového systému, to je, jako byste rozsypali poskládané puzzle. Tam jedna kostička navazuje na druhou, a pokud nějaká z nich není na svém místě, celkový obraz není úplný. A poskládat puzzle znovu, aby všechno bylo tak, jak má být, vyžaduje spoustu úsilí.
šachová figurka
Světem již po staletí hýbou peníze. Někdo říká „bohužel“, někdo je vítá s nadšením, každopádně jde o velmi složitý mechanismus, který se vplétá do všech oborů lidské činnosti. A daňový systém je jednou z jeho řídících složek. Porozumět mu nevyžaduje jen znalosti získané studiem, to zásadní tvoří především zkušenosti a všeobecný přehled. Jakým je kdo profesionálem ve svém oboru, můžeme snadno vysledovat z výsledků jeho práce a pochopitelně se to týká i výsledků práce vlády, ministerstev a všech ostatních resortů, oblast financí nevyjímaje.
dopravní značka

Zrušit superhrubou mzdu?

Posuďte sami, jak kontroverzním krokem může být zrušení superhrubé mzdy. Ministerstvo financí tvrdí, že sníží daňovou zátěž právě tím, že se sice zvýší daně samotné, ale zvýší se i odpočty. Ovšem to se nebude týkat toho, kdo neplatí zdravotní a sociální pojištění, tito lidé totiž budou platit naopak daně vyšší. Zrušení superhrubé mzdy a daňové úpravy budou vodou na mlýn především těm lidem, kteří mají zisk z pronájmů. Dá se totiž očekávat, že právě to bude perfektní záminka ke zvýšení nájemného a může to v konečném důsledku vést i k navýšení cen bytů a nemovitostí.
podnikatel s tabletem
Kdyby šlo o zanedbatelné částky a nájemné by se zvýšilo řádově o jedno procento, tak nad tím mávnete rukou, ale ve hře je až desetiprocentní nárůst a to může způsobit rozsypání celé skládačky puzzle. Už dnes jsou ceny nájemného neúměrně vysoké, v bytové krizi se republika zmítá již spoustu let e tento zásah do daňového puzzle může mít dalekosáhlé následky. Jak se ovšem k celé situaci postaví Ministerstvo financí a zda svůj postoj nezváží, než učiní fatální rozhodnutí, zatím není jisté.