Položili jste si někdy otázku, zda zůstat zaměstnancem anebo začít podnikat a být sám sobě šéfem? V první řadě by každý měl zvolit podle toho, jak to cítí. Je to otázka životního stylu. Někomu stačí mít stabilní plat v určité výši, vědět, že za něj zaměstnavatel odvádí daně a pojištění a občas dostat nějakou tu odměnu. Stačí to na běžný život, ale na vyhazování s kopýtka je to málo. Spousta z nás to poté řeší braním různých ať už krátkodobých nebo dlouhodobých půjček. Anebo poté jsou ti, kteří hledají přivýdělek, aby navýšili svůj příjem. Pokud jste zaměstnán, máte v rukávu pár takzvaných jistot. Netíží Vás v zaměstnání zásadní rozhodování, nebude mít vyšší plat jako zaměstnavatel a budete mít jistý svůj stálý plat. Na druhou stranu mají i nejistotu v tom, zda budou na stejném místě i za rok nebo dva. Rozdíl mezi zaměstnancem a podnikatelem je také v míře odpovědnosti. Jste na toto připraven?
dívka v pracovním oblečení.jpg

Podnikání nejsou jen vysoké finanční prostředky

Pokud ovšem Vás Vaše zaměstnání nenaplňuje je potřeba s tím začít dělat. Stačí Vám k tomu dobrá myšlenka s podnikatelským plánem. Podnikání, ale nejsou jen finanční prostředky, ale životní styl, plnění snů a svoboda. Svou pracovní energií podnikatelé směřují tam, kde chtějí a tam kde je to podle nich nejlepší. Ale podnikání má i své negativa. Ty spočívají v nepravidelném a nestabilním příjmu peněz, více stresů a řešení problémů.
mladík na pohovce s pc.jpg

V podnikání používejte selský rozum

Pokud se rozhodnete skončit jako zaměstnanec a vrhnout se na profesní dráhu podnikatele používejte vždy selský rozum. Věci v podnikání vždy musíte vidět realisticky a nebýt snílkem. Poté by mohlo přijít totiž velké zklamání. Nikdo Vám nebude vykládat, že podnikat je procházka růžovým sadem. Proto vytrvejte i navzdory chybám a problémům, které mohou přijít. Chybami se člověk učí. Buďte asertivní a hlavně komunikační člověk. A hlavně naučte se přizpůsobit podnikatelskému trhu a Vaše podnikání bude o to jednodušší.