Existuje mnoho kroků, které musíte při koupi bytu, domu i pozemku podstoupit. Pokud máte za sebou i výběr, prohlídku a máte k dispozici i peníze, tak teď už jen administrativa, trochu čekání a potom už jen spokojené bydlení.

psaní na papír

Během tohoto procesu podepíšete několik papírů. Základem samozřejmě je, abyste si je dobře přečetli. Ideální je nechat je zkontrolovat právníkem, který se na tuto problematiku soustředí. O jaké druhy dokumentů se jedná?

Rezervační smlouva

Tento dokument podepíšete ihned, jakmile si nemovitost vyberete a budete si na sto procent jistí, že ho chcete. Podpisem rezervační listiny se současný majitel zaváže, že po dané období (např. dva týdny) nenabídne nemovitost nikomu jinému . Kromě podpisu vám ale s tímto dokumentem čeká ještě jedna povinnost. Budete platit.

Záloha funguje jako pojistka pro vlastníka, že po jeho nemovitosti skutečně toužíte. V případě, že nákup dojde ke zdárnému konci, tato cena bude započítána do kupní ceny. V případě, že si pořízením konkrétní nemovitosti nejste jistí, rezervaci nepodepisujte. O poplatek v takovém případě přijdete. A někdy se jedná o poměrně vysokou částku.

Smlouva o smlouvě budoucí

Krok je to běžný, ale přitom ne nutný. Je naprosto normální, že se tento spis mezi dvěma stranami uzavře. Jedná se takový malý mezikrok. Samozřejmě můžete ihned přejít ke kupní listině. Aby mohlo dojít k její absenci, již v rezervačním spisu musí být zahrnuty prvky, které jsou pro tento zvláštní dokument typické. Realitní kancelář nebo právník tak musí v předchozím kroku vytvořit dva v jednom.

silnice po dešti

Bankovní úschova

Ideální je, když cenu bytu či domu platíte přes bankovní, notářskou či advokátní úschovnu. Podle toho, kterou zvolíte podepíšete příslušnou variantu. Ta se uzavírá současně s kupním dokumentem a jde o rozhodně bezpečnější způsob platby, než posílat miliony na soukromý účet přímo. Když zvládnete tohle všechno, tak vás čeká už jen spokojený život v nádherném bydlení.